Ondergrond

Plaatsing op chape ?

Plaatsing op een  chape ook wel zand cementdekvloer genoemd is perfect mogelijk.

Deze dient wel te voldoen aan bepaalde eisen met betrekking tot de vlakheid en de cohesie (treksterkte). Treksterkte is bepalend om de schuif spanningen die hout voortbrengen te kunnen opvangen zonder de toplaag van de chape te doen afscheuren, vooral de samenstelling en de hoeveelheid cement maar ook de werkwijze van het mixen en polieren van de chape zijn in deze belangrijk.  De chape dient ook voldoende droog te zijn alvorens tot plaatsing over te gaan. Aangezien de zand cement dekvloer de meest voorkomende dekvloer betreft maakte Parketweb een specifiek dossier hieromtrent alsook een aandacht aanstip lijst voor Uw aannemer en of architect.

Raadpleeg zeker ons adviesgids “ Chape voor Parket  “ voor meer info.

U hebt er alle belang bij de vloerkeuze parket op voorhand bekend te maken aan uw bouwteam.


Plaatsing op bestaande tegelvloer ?

Plaatsing op bestaande oude tegelvloeren of plavuizen is mits bijzondere aandachtspunten perfect mogelijk.

Vooreerst moeten we zeker zijn dat de tegels destijds geplaatst werden op een chape (zand cement dekvloer) en niet in het zand ook wel in de mortel genaamd. (hierbij is het risico op opstijgend vocht namelijk een groot risico) . Ook moeten we in vele gevallen de oude tegels, onafgezien de soort goed ontvetten en in sommige gevallen mechanisch opruwen of voorzien van een hechtingsprimer dit om een goede hechting te waarborgen. Even controleren of de tegels goed hechten op de dekvloer is raadzaam,  als laatste raadgeving is het aangewezen om enkel te werken met gestabiliseerde meerlaags parket om de transitie van de schuifspanningen (werken van het hout) op de tegellijm tot een min. te herleiden. Indien massieve parketten worden overwogen is het raadzaam te plaatsen op een spanningen ontkoppelde mozaïek onderparket of op een speciale ontkoppelende folie.  Stuur bij enige twijfel enkele foto’s en de historiek door voor extra advies naar onze technische raadgevers.


Plaatsing op houtenbalken ?

Op houten balken moeten we een onderscheid leggen op een dragende of een niet dragende opbouw. In beide gevallen moeten we zorgen dat we voldoende draagkracht hebben. Zo  kan het aangewezen zijn om in eerste instantie de balken te voorzien van dragende OSB ³ platen (18 mm) om een eerste en dragende structuur te hebben met voldoende ballast vermogen om vervolgens te voorzien van een niet van zicht zelf dragend parket.

Indien je voorkeur uitgaat naar een zelf dragende parketvloer is de minimaal aangewezen dikte +/- 18 mm (20-21 mm) is hier de meest voorkomende,  waar er tevens ook al keuze bestaat uit een bv.21 mm massieve plankenvloer of een 21 mm meerlaags en gestabiliseerde variante.

Bij een renovatie project is het raadzaam de onderlinge effenheid van de balken te verifiëren en indien niet voldoende,  deze uit te vlakken . De hart afstand van de balken even contoleren en desnoods een ballast berekening laten uitvoeren kan onaangename verassingen voorkomen raadpleeg hiervoor zeker uw architect of aannemer die een stabiliteit studie kan uitvoeren.


Plaatsing op kurk ?

Indien deze destijds vol verlijmd werd op een stabiele ondergrond en er geen sporen van onthechting zijn waar te nemen is verlijming op een oude kurkvloer mogelijk. In sommige gevallen moet deze wel ontdaan worden van oude lak, vernis lagen of is een specifiek primer raadzaam. Ook is het raadzaam hier te werken met een meerlaags gestabiliseerd parket om de spanningen te ontkoppelen die kunnen zorgen voor een onthechting van de kurk op de respectievelijke dekvloer.

Bij enige twijfel is het raadzaam de oude kurk te verwijderen, of overweeg je beste een zwevende plaatsing waarbij de kruk perfect dienst doet als akoestische onderlaag.


Wanneer primer ?

Primer kan gebruikt worden voor verschillende omstandigheden of om één of meerder problemen te verhelpen.

Primers te verbetering van de cohesie

Dit zijn specifieke diep indringende primers die zorgen dat de granulen in een zand cement dekvloer als het ware gaan binden en een hecht structuur vormen om alzo de schuifspanningen aan te kunnen. Deze worden ingezet als we een chape aantreffen die aan het verzanden is , dit kan de oorzaak zijn van een oude of een chape die onvoldoende cement bevat of een zand cement dekvloer die door de lange belooptijd als het ware is uitgelopen en begint te verzanden of een chape die te snel droogde waarbij het zogenaamd kristal niet of onvoldoende gevormd is.

Hechtingsprimers

Dit zijn primers die zorgen voor een verbeterde hechting. Dat kan zowel de hechting zijn van parketlijm maar ook voor de hechting van bv. egaline of specifiek hechting voor oude tegelvloeren. Bij een twijfelachtig geval van verzande toplaag kan hechtingsprimer een zekerheid bieden. Voor een goede aanhechting moeten dekvloeren ook vrij zijn van onzuiverheden zoals kalk, vet en oude lijmresten,  bepaalde primers kunnen dat neutraliseren en hier ook zorgen voor een verbeterde hechting. Primers draagt ook bij aan een verminderd lijmverbruik daar de chape granulen minder zuigend zullen werken.

Vochtschermen

Zijn meestal polyurethaan primers die er toe dienen om eventueel restvocht af te blokken, in sommige gevallen is tijd een boosdoener en moet er getoverd worden. Zo bestaan er Epoxy primers die indien aangebracht in meerder lagen een bijna geheel verglaasde laag vormen hierbij is er voor vocht geen doorkomen aan en zal dit vocht op termijn zich in de zand cement binding kristalliseren.

Let wel op vochtschermen kunnen niet worden gebruikt bij continue aanvoer van vocht, bijvoorbeeld op zandbed geplaatste vloeren  waar geen vocht afstotende folies zijn gebruikt en er alzo gevaar bestaat voor een continue aanvoer van opstijgende vocht.


Droogtijden van chape ?

Hier zijn vele theorieën die worden aanzien als waarheid, maar meten is weten   Professionele plaatsers partners van Parketweb zijn in bezit van een CM Calcium Carbide fles om de zand-cementvloer in de diepte te meten naar zijn restvocht .

Er bestaan ook elektrische apparaten om de dekvloer te meten en deze geven een goede indicatie .

Er is een vuistregel die wel eens een leidraad kan geven en deze is 1 cm chape is 1 week droogtijd maar dit is maar een vuistregel die op gaat bij zand cement dekvloeren tot max 8 cm dikte en indien er voldoende verwarming en verluchting is dus de meting zal dat moet bevestigen .

De chape te snel laten drogen is tevens ook niet raadzaam dus even geduld is vaak gouden raad.

Eisen gesteld aan de vochtigheid zijn bepaald in Technische voorlichtingen en deze zijn

Max 2% CM zonder vloerverwarming en 1,2 % indien gebruik gemaakt wordt van vloerverwarming .

Raadpleeg zeker ons adviesgids “ Alvorens parket te plaatsen “ voor meer info .


Plaatsing op bestaande vinyl vloer ?

Plaatsing op oude vinyl, balatum, PVC vloeren is enkel mogelijk als U een zwevende plaatsing overweegt. Verlijmen is geenszins een optie . Let wel op bij zwevende plaatsingen dat er condens kan ontstaan tussen de oude en nieuwe vloerbedekking en dat kan op termijn resulteren op vocht, schimmels en/of onaangename geur.


Plaatsing op bestaande tapijt ?

Hier is ons advies kort en krachtig , geenszins vol verlijmen en ook niet zwevend  De condensvorming zorgt sowieso op middellange termijn voor schimmelvorming en onaangename geurtjes . Verwijder de tapijt lagen, onderlagen en lijm lagen en voorzie uw ontdane dekvloer eventueel van egalisatie laag om alzo goed werk te leveren.


Hulp nodig?

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd om te vergelijken

Om uw surfervaring op onze website en webshop te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen en uitlezen van deze cookies hebben wij uw voorafgaand akkoord nodig.