Faq:

Algemeen
Wat is een laminaatvloer?

Laminaatvloeren zijn een meerlaags synthetisch vloerproduct versmolten met een lamineerproces. Laminaatvloeren simuleren hout met een fotografische appliquelaag onder een heldere beschermlaag. De binnenste kernlaag bestaat meestal uit melaminehars en vezelplaatmaterialen.


Hoe kan je registreren als professional?

Ondergrond
Plaatsing op chape ?

Plaatsing op een  chape ook wel zand cementdekvloer genoemd is perfect mogelijk.

Deze dient wel te voldoen aan bepaalde eisen met betrekking tot de vlakheid en de cohesie (treksterkte). Treksterkte is bepalend om de schuif spanningen die hout voortbrengen te kunnen opvangen zonder de toplaag van de chape te doen afscheuren, vooral de samenstelling en de hoeveelheid cement maar ook de werkwijze van het mixen en polieren van de chape zijn in deze belangrijk.  De chape dient ook voldoende droog te zijn alvorens tot plaatsing over te gaan. Aangezien de zand cement dekvloer de meest voorkomende dekvloer betreft maakte Parketweb een specifiek dossier hieromtrent alsook een aandacht aanstip lijst voor Uw aannemer en of architect.

Raadpleeg zeker ons adviesgids “ Chape voor Parket  “ voor meer info.

U hebt er alle belang bij de vloerkeuze parket op voorhand bekend te maken aan uw bouwteam.


Plaatsing op bestaande tegelvloer ?

Plaatsing op bestaande oude tegelvloeren of plavuizen is mits bijzondere aandachtspunten perfect mogelijk.

Vooreerst moeten we zeker zijn dat de tegels destijds geplaatst werden op een chape (zand cement dekvloer) en niet in het zand ook wel in de mortel genaamd. (hierbij is het risico op opstijgend vocht namelijk een groot risico) . Ook moeten we in vele gevallen de oude tegels, onafgezien de soort goed ontvetten en in sommige gevallen mechanisch opruwen of voorzien van een hechtingsprimer dit om een goede hechting te waarborgen. Even controleren of de tegels goed hechten op de dekvloer is raadzaam,  als laatste raadgeving is het aangewezen om enkel te werken met gestabiliseerde meerlaags parket om de transitie van de schuifspanningen (werken van het hout) op de tegellijm tot een min. te herleiden. Indien massieve parketten worden overwogen is het raadzaam te plaatsen op een spanningen ontkoppelde mozaïek onderparket of op een speciale ontkoppelende folie.  Stuur bij enige twijfel enkele foto’s en de historiek door voor extra advies naar onze technische raadgevers.


Plaatsing op houtenbalken ?

Op houten balken moeten we een onderscheid leggen op een dragende of een niet dragende opbouw. In beide gevallen moeten we zorgen dat we voldoende draagkracht hebben. Zo  kan het aangewezen zijn om in eerste instantie de balken te voorzien van dragende OSB ³ platen (18 mm) om een eerste en dragende structuur te hebben met voldoende ballast vermogen om vervolgens te voorzien van een niet van zicht zelf dragend parket.

Indien je voorkeur uitgaat naar een zelf dragende parketvloer is de minimaal aangewezen dikte +/- 18 mm (20-21 mm) is hier de meest voorkomende,  waar er tevens ook al keuze bestaat uit een bv.21 mm massieve plankenvloer of een 21 mm meerlaags en gestabiliseerde variante.

Bij een renovatie project is het raadzaam de onderlinge effenheid van de balken te verifiëren en indien niet voldoende,  deze uit te vlakken . De hart afstand van de balken even contoleren en desnoods een ballast berekening laten uitvoeren kan onaangename verassingen voorkomen raadpleeg hiervoor zeker uw architect of aannemer die een stabiliteit studie kan uitvoeren.


Toon meer >>
Vloerverwarming
Parket op vloerverwarming ?

Parket op vloerverwarming is perfect mogelijk en is heden in nieuwbouw niet meer weg te denken.

Enkel zijn er enkele logische spelregels te volgen. Hout is een hygroscopische materie die door opname of afname van vocht uitzet en/of krimpt. Deze veranderlijke vochtgegevens zijn te danken  o.a. de veranderlijke luchtvochtigheid .Vloerverwarming zorgt er voor dat er een vrij lage relatieve vochtigheid genereerd wordt. (Zeker indien vloerverwarming als enige warmtebron zal dienen) Bij onvoldoende verluchting of schommelingen zal er dus een variabele luchtvochtigheid ontstaan die er voor zorgt dat onze parket dus onderhevig is aan veel spanningen. Om deze reden gaan we dus zorgen dat we een gestabiliseerde (kruislingse)  opbouw hebben en gaan we zorgen dat onze toplagen goed stabiel gedroogd zijn. Verder is het raadzaam de maximale watertemperatuur in de leidingen te waarborgen door een beveiliging om zogenaamde thermoshock te voorkomen en tenslotte gaan we werken met de meest van nature uit stabiele houtsoorten en aandacht besteden aan de maximale breedte en voldoende uitzetting ruimte.

Raadpleeg zeker ons adviesgids “ Parket op vloerverwarming  “ voor meer info .


Welke houtsoorten zijn geschikt op vloerverwarming ?

Houtsoorten die zich stabiel gedragen bij veranderlijke luchtvochtigheid omstandigheden zijn aangeraden. Nerveuze houtsoorten of genaamd hout met een geringe of hoge werking vermijden we beter zoals esdoorn, beuk, kerselaar, lariks en olmen maar ook naaldhout in het algemeen zoals den, grenen enz.

Onder stabiele houtsoorten treffen we dan vooral eiken maar ook merbau, notelaar, jatoba, ipe, wengé enz. eigenaardig genoeg is er nauwelijks een verband met de volumieke massa van hout.

De keuze van houtsoort zal ook bepalend zijn tot welke breedte u mag gaan, bij twijfel raadpleeg onze technische experten die u graag adviseren.


Welke parketvloer opbouw is geschikt op vloerverwarming ?

In de wetenschap dat spanningen bij vloerverwarming  het primaire aandachtspunt is kunnen we enkel adviseren om te werken met wat we noemen gestabiliseerde meerlaags spanning ontkoppelde opbouwen. Het is een utopie te geloven in het feit dat bij vloerverwarming onze luchtvochtigheid een stabiele waarde is. Vaak zien we schommelingen en deze zorgen voor spanning.

Deze gaan we nu ontkoppelen of stabiliseren door te werken met hetzij meerlaags parket waarbij 3 laags dwars op elkaar verlijmde lagen zorgen voor een kruiselingse ontkoppeling. Deze bewezen theorie kan je ook zien in multilaag parket waar een toplaag verlijmd is op een multiplex drager die op zijn beurt bestaat uit meerdere dwars (dus ook hier kruiselings) op elkaar verlijmde en dus spanning ontkoppelde lagen. Bij een traditioneel parket zorg dan weer de mozaïek onder parket voor deze regel, hier treffen we 5-6 horizontale blokjes en dan weer 5-6 verticale blokjes die tenslotte ook hier zorgen voor kruiselingse spanningsvrije opbouw.

2 laags parket op plaatmateriaal zoals MDF-HDF of OSB platen hebben deze kruiselings opbouw niet en kunnen wij niet adviseren voor plaatsing op vloerverwarming.


Online Dispute Resolution
Wat als ik niet akkoord ben met mijn bestelling?

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd om te vergelijken

Om uw surfervaring op onze website en webshop te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen en uitlezen van deze cookies hebben wij uw voorafgaand akkoord nodig.